SAYTL: Koulutettujen lapsilta tulee pidempiä postauksia

 1. [​IMG]
  SAYTL:n teettämässä tutkimuksessa ilmeni koulutettujen vanhempien lasten postaavan pidempiä postauksia, mutta Vilma Rustigin mukaan merkkimäärän lisääminen ei aina automaattisesti kasvata viestin asiasisältöä.

  Koulutettujen ja varakkaiden perheiden lapset postaavat muita pidempiä tekstejä keskustelupalstoille myös Suomessa, tuore Spämmääjien Ammattiyhdistyksen Tutkimuslaitoksen tutkimus vahvistaa.

  Tutkimus julkaistiin bulgarialaisessa Moron Post Internetional -lehdessä, ja siinä hyödynnettiin kuuden eurooppalaisen foorumin tietokantoja. Yhteensä tutkimuksiin osallistui lähes 50 000 foorumistia, joiden viestien merkkimäärät mitattiin useita kertoja vuosina 1993–2014.

  Suomessa korkeakoulutettujen äitien pojat postasivat 21-vuotiaana keskimäärin 2000 ja tytöt lähes 3000 merkkiä pidempiä viestejä kuin vain peruskoulun käyneiden lapset. Myös ero kuvallisessa ilmaisussa oli huomattava; matalamman koulutusasteen vanhempien lapset sisällyttävät viesteihinsä kuvia lähes viisinkertaisesti koulutettujen perheiden lapsiin verrattuna. Sama havaittiin myös muissa maissa, mutta erityisesti Suomessa viestien asiapitoisuudet vaihtelivat jonkin verran.

  - Koulutettujen lapset saattavat yllättävän usein venyttää tekstiään saavuttaakseen tietyn hyväksyttävän merkkimäärän, vaikka viestin sisältö olisi kerrottavissa tiivistetymminkin. Tämä saattaa kertoa vanhempien korkeista odotuksista tai heikohkosta itsetunnosta, tutkimuksen operatiivinen johtaja Vilma Rustig kertoo.

  Tutkimuksen tulokset osoittavat lapsuuden sosiaalisilla ja taloudellisilla oloilla olevan Euroopassa ja Suomessa edelleenkin huomattava vaikutus lasten foorumikäyttäytymiseen. Vaikutukset eivät myöskään rajoitu vain lapsuuteen vaan ulottuvat pitkälle aikuisikään. Muun muassa jäähykierteeseen ajautuminen sekä "hauskojen" huumorikuvien jakaminen voi alkaa jo lapsuudessa.


  Ilkka Strömsdahl
  Toimittaja
  SAY Science Finland
   
  • Tykkää Tykkää x 8
   Viestiä muokkasi viimeksi moderaattori: 6 Syyskuu 2017