Tutkijat kartoittivat foorumistin postausmaailman rakenteen

 1. [​IMG]
  Kuvassa foorumistin postauskartasto. Mitä lähempänä kaksi postausta ovat toisiaan, sitä samanlaisemmalta ne tuntuvat. Vasemmalla epämiellyttävät postaukset, oikealla miellyttävät postaukset. Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa kartoittaneet myös foorumistin ajattelutoimintoja.

  Erilaisten postausten virta täyttää feedimme. Näiden postausten taustalla voivat olla ulkomaailmasta saadut aistihavainnot, mieleen nousseet ajatukset tai vaikkapa omasta kehosta ja sen toiminnoista peräisin olevat tuntemukset.

  SAY:n tutkimuslaitoksen, SAYTL:n, tutkijat ovat osoittaneet kuinka käyttäjän tietoiset postaukset järjestyvät viiteen päätyyppiin – myönteisiin postauksiin, kielteisiin postauksiin, ajattelutoimintoihin, kehollisiin tuntemuksiin ja sairauden tuntemuksiin. Tutkimukseen osallistuneita kahtasataa käyttäjää pyydettiin arvioimaan kuinka miellyttäviä ja hallittavissa olevia postaukset ovat, ja kuinka samanlaisilta eri viestit tuntuvat suhteessa toisiinsa. Foorumistit myös arvioivat missä kohtaa kehoa erilaiset julkaisut mahdollisesti tuntuvat.

  – Tulokset osoittivat, että lähes kaikkiin postauksiin liittyi voimakkaita tuntemuksia kehossa. Kehosta saatava palaute näyttää siis olevan keskeinen osa siinä millaisia viestejä kirjoitamme ja kuinka asian kanssafoorumisteille muotoilemme. Toinen tärkeä tulos oli se, että kaikki postauksemme näyttävät värittyvän luokitusten avulla joko hyväksytyiksi tai vähemmän pidetyiksi. Tämä koskee myös niin sanottuja Southbox-keskusteluja, joiden tyypillisesti ajattelemme olevan erillään keskustelupalstasta, sillä samankaltainen viestin luokitus ei siellä ole mahdollista, kertoo väliaikainen apulaisprofessori Gregori Pan SAY:n tutkimuslaitokselta.

  – Keskustelupalstojen postaukset ovat voineet alun perin kehittyä viestimään käyttäjän kehon toiminnan muutoksista ja muista kiinnostavista tapahtumista sekä itselle että muille. Tämä on myöhemmin johtanut tapaamisiin ryhmissä foorumin ulkopuolella, jossa viestiminen on saman aihepiirin parissa jatkunut eleiden sekä puheen tasolla. Tuloksemme osoittavat että ajattelullamme ja postauksillamme on kiinteät kytkökset toisiinsa, sanoo tutkimusryhmään kuulunut psykologian opiskelija Nils Tuomi Janakkalan lukiosta.  Jari Kuru
  toimittaja
  SAY Tiede
   
  • Tykkää Tykkää x 8
  • loiva

   loiva VASIKKA

   3,919
   3,590
   81
   muna :D
    
   • Tykkää Tykkää x 4
   •